Полезен сушен грах - 200гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Грах сушен - 200гр

Грах сушен - 200гр
Грах сушен - 200гр Грах сушен - 200гр Грах сушен - 200гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Сушен грах
Количество: 200 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.30 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Dried Peas

История на граха

Грахът е растение от семейство Бобови. Отглежда се като домашна култура и се използва по целия свят. От биологична гледна точка растението грах е плод, но в кулинарията се използва като зеленчук. Обикновеният културен грах е едногодишно тревисто растение, но се срещат и многогодишни форми, които съвсем неправилно са наречени зимни.

Смята се, че градинският грах е с произход от Централна Азия и Европа. Дори се споменава в Библията и е величан от древните цивилизации в Египет, Гърция и Рим.

Зеленият грах не е бил толкова популярен до 16-ти век, когато нови техники на култивиране водят до създаване на нови сортове и той започва да се консумира и в прясно състояние. В Китай, където консумацията на грах датира още от 2000 г. пр.н.е. започва да се консумират както зърната, така и шушулките.

Френският крал Луи XIV популяризира грахът през 17-ти век, като го е превърнал в основен елемент на менюто за дворцовите угощения. Предполага се, че снежният грах е култивиран по това време в Холандия, в САЩ е внесен при заселването на първите колонизатори.

През 19-ти век грахът играе важна роля по време на първите генетични изследвания. Монахът и ботаник, Грегор Мендел използва грах в неговите експерименти за развъждане на растения.

През 1970 г. е култивиран хрупкавият грах в резултат от кръстоска между градинския и снежния грах. Днес, най-големите производители и търговци на пресен грах са Съединените щати, Великобритания, Китай, Унгария и Индия.

Съществуват три познати вида грах: градински или зелен грах, снежен/бял грах и хрупкав грах. Зеленият грах притежава страхотен вкус, прекрасна текстура и е богат на полезни за здравето хранителни вещества.

Грахът е един от малкото членове на семейство бобови, който се продава в прясно състояние. Други варианти са замразения или консервиран грах. Замразеният грах е по-предпочитан от консервирания, тъй като запазва своите вкусове и има по-ниско съдържание на натрий.

Състав на граха

Зеленият грах осигурява хранителни вещества, които са важни за поддържане здравината на костите. Той е източник на витамин К, части от който тялото ни превръща в K2, който активира остеокалцинът-основният протеин в костите, който спуска молекули калций във вътрешността на костта. Грахът е много добър източник на витамин С, манган, диетични фибри, фолати и витамин В1. Той е също източник на витамин А, фосфор, протеини, ниацин, магнезий, рибофлавин (витамин B2), мед, желязо, цинк и калий.

Зеленият грах също служи като много добър източник на фолиева киселина и на витамин B6.

Граха в кухнята

Пресен грахът може да се използва в различни зеленчукови храни и салати; влиза в състава на много ястия с месо, в супи, яхнии и гювечи, в ястия на фурна. Сушен е чудесна добавка към супи, салати, готвени ястия с ориз, а сварен може да се изпозва и като основна храна.

Ползи от граха

Фолиевата киселина и витамин B6 в зеления грах са и поддържащи за сърдечно-съдовата система. Съдържащият се в зеления грах витамин К пък е средство за подпомагане съсирването на кръвта.

Зеленият грах също съдържа желязо и минерали, необходими за нормалното образуване на кръвните клетки, чиито недостиг води до анемия, умора и намалява имунната защита. В допълнение, зеленият грах е също много добър източник на витамин С, който защитава енергопроизвеждащите клетки и системи в организма от свободни радикали и предотвратява ракови заболявания.

Съхранение
На тъмно Задължително е съхраняването на тъмно място. Светлината и слънчевите лъчи променят вкусовите качества на продукта.
В буркан Граха може да съхранявате в добре затворен съд, на стайна температура.