Белено просо - 200гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Просо белено - 200гр

Просо белено - 200гр
Просо белено - 200гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Просо
Количество: 200 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.25 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Millet

История на просото

Смята се, че просото идва от Северна Африка или по-точно от Етиопия, където се е консумирало още от праисторически времена. Днес то продължава да бъде изключително важна храна в Африка, където от него се произвежда традиционния хляб инйера. От древността просото е било много популярно и в Азия и Индия, а през Средновековието придобива популярност и в Европа, предимно в източната й част.

Днес основни производители на просо са Индия, Китай и Нигерия.

Просото е едногодишно растение, което по своя външен вид значително се прилича на царевица. Височината му варира от 40 см до 2 метра, според разновидността.

Просото е с малки по размер кръгли зърна, които могат да са бели, сиви, жълти или червени. Най-широко разпространената му форма е перлената му обелена разновидност, макар че често може да бъде видян и традиционният кускус, направен от пукнато просо.

Технически погледнато просото е семе, а не зърно. Терминът просо се отнася за различни по вид зърна, някои от които не принадлежат на един и същ род. Тъй като просото не съдържа глутен, то е чудесна зърнена алтернатива, за хората имащи алергия към глутена.

Състав на просото

Простото е много богато на витамини А, Е, В1, В2, РР, а от минералите най-добре са представени силицият, калий, магнезий и фосфор. В просото има голямо съдържание на фибри, нишесте, глюкоза, бързо окисляващи се мазнини. В просото се съдържат и мед, никел, цинк, йод.

Приготвяне на просото

С просо се приготвят много супи, каши със зеленчуци и десерти. След като бъде сварено може да се добавят към него ядки и сушени плодове. От него се приготвя и традиционната само за България боза.

Ползи от просо

Просото развива и възстановява телесните тъкани. Фосфорът, осигурен от просото, играе важна роля в структурата на всяка една човешка клетка. Просото и останалите пълнозърнени култури понижават риска от диабет ІІ. Просото, както и другите пълнозърнени култури, са богат източник на магнезий - минерал, който действа като кофактор за повече от 300 ензими, включително и тези, които участват в използването на секрецията на глюкозата и инсулина.

Фибрите от пълнозърнестите храни и плодовете предпазват от рак на гърдата. Установено е, че диета, богата на фибри и плодове, предлага значителна защита от рак на гърдата при жени в периода преди менопауза.

Съхранение
На тъмно Добре е просото да бъде на тъмно, за да не покълне.
В буркан Съхранявайте просото на хладно и сухо място в добре затворен съд.