Храната на инките киноа - 200гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Киноа - 200гр

Киноа - 200гр
Киноа - 200гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Киноа
Количество: 200 гр
Наличност: В наличност
Цена: 5.90 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Quinoa

История на киноа

За киноата се смята, че е култивирана за първи път преди около 5000 години в Андите - в Перу, Чили и Боливия. По-късно при завоеванията на испанците е направен опит да се забрани отглеждането на киноа. Стигало се е дори до заплахи със смърт при култивирането и. Завоевателите предложили заместител на киноата - пшеницата, но така и не успели да я наложат напълно.

В наши дни най-големите производители на киноа са Чили, Перу и Боливия. Тя е наскоро откритото древно „зрънце”, което някога се е смятало за „златото на инките”.

Киноата е едногодишно растение с широки листа. Често смятана за зърно, киноата всъщност е подобна на зелените листни зеленчуци, като спанак и цвекло.

Обикновена киноа - има дребни бели или светлобежови семена. Този вид киноа най-често се среща в Перу.

Кралска киноа - има едри червеникави семена и специфичен вкус. Кралската киноа се отглежда предимно в Боливия, при определени климатични условия.

Състав на киноа

Киноата е богато на аминокиселини семе, което има мъхната, кремообразна, тънка и хрупкава текстура. Много добър източник на витамин Е и В. Киноата е единственият природен продукт, в който са събрани всички незаменими аминокиселини - 8 на брой. Киноата съдържа манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и фибри. Едно от основните предимства на киноата е нейния нисък гликемичен индекс. В семената на киноата няма глутен, което я прави подходяща за консумация от хора с алергични реакции към него.

Киноа в кухнята

Основно предимство на киноата е, че не се нуждае от много варене. Зърната се сваряват  приблизително за 15-20 минути, като се заливат с два пъти повече вода, а когато станат прозрачни значи са готови. Дори и напълно сготвена, зрънцата й са леко хрупкави.

Киноата намира широко приложение в менюто не само на вегетарианците, но и на хората, консумиращи месо. Всички рецепти, приготвяни с ориз, булгур, кускус могат да бъдат приготвени и с киноа. Киноата може да се добави към супи, зеленчукови и месни ястия. От семената се правят салати и десерти. Кашата от киноа може да се дава на бебета след навършването на 7 месеца.

Здравето и киноа

Киноата е полезна при хора страдащи от мигрена. Тя е добър източник на магнезий - минерал, който помага за отпускането на кръвоносните съдове и редуцира пристъпите на мигрена. Киноата защитава от сърдечна недостатъчност. Фибрите, съръджащи се в пълнозърнестите храни, предпазват от рак на гърдата при жените. Киноата има значителни сърдечносъдови предимства за жените в периода след менопаузата.

Киноа и останалите пълнозърнести култури понижават риска от диабет 2-ри вид.

Съхранение
В хладилник Тъй като киноата съдържа голямо количество масло е добре да се съхранява на хладно, за предпочитане в хладилник. Препоръчително е да се консумира до месец след закупуването.