Червена леща - 200гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Леща червена - 200гр

Леща червена - 200гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Червена леща
Количество: 200 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.65 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Lens

История на лещата

Следи от леща са открити още преди 8000 години.  Използвана е още от праисторически времена в Централна Азия. Тя е една от първите храни, които някога са били култивирани. За леща се споменава дори в Библията. Преди 1-ви век от новата ера, лещата е въведена в Индия, където се използва за направата на традиционно, силно овкусено ястие - дал. В много католически страни, лещата е била използвана като основна храна по време на Великия пост. В момента водещите търговски производители на леща са Индия, Турция, Канада, Китай и Сирия.

Лещата е бобово растение и расте във вид на шушулки, всяка от които съдържа едно или две семенца. Лещата се класифицира в зависимост от това дали семената й са големи или малки по размер. Познати са десетки разновидности. Най-често срещаните видове са зелена или кафява леща, тя също може да се намери и в черни, жълти и червено-оранжеви нюанси.

Най-разпространената и съответно най-евтина леща е кафявата, наричана още континентална и египетска. Тя има по-слаб вкус в сравнение с другите и лесно се разкашква при варене.

Друга много популярна леща е червената. При подлагане на термична обработка тя променя цвета си към златистожълт. Отличава се със сладък вкус. Подходяща е за яхнии, супи и пюрета.

Най-скъпия представител на лещата е зелената й разновидност, наречена още френска леща. Тя е месеста, с много интензивен вкус и остава твърда, дори след варене. Това е прави идеална за приготвянето на салати.

Един от най-атрактивните сортове леща е белугата. Наречена е така, защото по време на готвене черните зрънца стават лъскави като едноименния хайвер.

Състав на леща

Лещата е отличен източник на молибден и фолат. Тя е много добър източник на диетични фибри и манган, както и добър източник на желязо, протеини, фосфор, мед, тиамин и калий.

Леща в кухнята

Лещата е типично ястиe за българската трапеза. Може да се приготвя във формата на чорба, яхния, с или без месо. От леща се правят и зеленчукови кюфтета, някои салати. Лещата може да се използва за пълнеж на чушки, а печената яхния от леща на фурна е много вкусно и полезно ястие.

Вкуса на лещата се допълва най-добре от анасоновите подправки и най-вече резенето. Традиционната българска леща чорба се овкусява с чесън и чубрица. Чесънът се слага и в шотландската рецепта за леща яхния, но в нея се добавя и дафинов лист.

В мароканската супа, наречена харира, лещата се съчетава с нахут, канела, агнешко месо, шафран и кориандър. Лещата може да се подправи и с лимонов сок, магданоз, червен пипер и кимион. Лещата яхния може да бъде напълно постна или комбинирана с пилешко или свинско месо.

Полезни свойства на лещата

Лещата е много добър източник на вещества, които водят до понижаване на холестерола. Лещата не само спомага за по-нисък холестерол, но е и от особена полза при нарушение нивата на кръвната захар, тъй като нейното високо съдържание на фибри, позволява на нивата на кръвната захар да нарастват бързо след хранене.

Приносът за здравето на сърцето на лещата се крие не само във високото съдържание на фибри, но и в значителното количество фолати и магнезий, което тя съдържа.

Лещата съдържа естествени вещества, наречени пурини. Тъй като пурините могат да бъдат разпределени под формата на пикочна киселина, свръх натрупването на пурини в организма може да доведе до натрупване на излишък от пикочна киселина. Здравословните проблемите, свързани с този излишък са образуването на бъбречни камъни от пикочна киселина и развитие на подагра.

Съхранение
На тъмно Задължително е съхраняването на тъмно място. Светлината и слънчевите лъчи променят вкусовите качества на продукта.
В буркан Лещата може да съхранявате на хладно място в добре затворен съд. По този начин ще запазите продукта годен за консумация за по-дълго време.