Чудесен на вкус боб мунг - 200гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Боб Мунг - 200гр

Боб Мунг - 200гр
Боб Мунг - 200гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Боб мунг
Количество: 200 гр
Наличност: В наличност
Цена: 4.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Mung beans

История на боб мунг

Боб мунг е с много древна история. Предполага се, че още преди около 4000 година той вече се е използвал за храна. Започнал е да се култивира предимно от индийци, които всъщност са му дали и името. Думата mugda се превежда от санскрит като пръскащ лъчи. Култивиран е около преди 3500 години. Постепенно култивираният боб се е разпространанил от Индия в Китай, а също и в други страни в Югоизточна Азия. Според специалисти боб мунг е пренесен в Тайланд преди около 2200 години. У нас е известен като папуда.

Отглежда се най-вече в райони, характеризиращи се с влажно и горещо време. Зрънцата му са зеленикави, а като се обелят се вижда сърцевина, обагрена в жълто

Състав на папудата

Боб мунг съдържа минерали като манган, магнезий, желязо, цинк и селен. Те са източник на въглехидрати, фибри, мазнини и протеини. Богати са на витамин А, витамин В12, витамин С и витамин Е.

Боб мунг в кухнята

В източната кухня Боб мунг е една от широко употребяваните и ценени култури. Отличава с лек орехов привкус и може да се прилага в различни яхнии, пюрета, супи или като гарнитура на месни ястия. Много добре се комбинира и с морски дарове. Овкусява се с ароматни източни подправки като джинджифил, куркума, къри, сумак, бахар и др. В източната кухня този вид боб се съчетава с най-вече с ориз басмати.

Боб мунг и нашето здраве

Заради своя богат състав боб мунг се явява супер храна. Едно от ценните му качества, е че лесно се усвоява от храносмилателния тракт, без да образува газове. В индийската народна медицина се препоръчва като храна, подходяща за всеки телесен тип според Аюрведа (Вата, Вата-Питта, Вата-Кафа, Питта, Питта-Вата, Питта-Кафа, Кафа, Кафа-Вата, Кафа-Питта, Вата-Питта-Кафа). Боб мунг е особено подходящ за хората, отказали се от месото, по две причини. Той съдържа значително количество протеини и аминокиселини. Другото положително качество на боб мунг е, че може да се консумира, без да се налага подлагането му на термична обработка, така че може спокойно да се похапва и от суровоядците. За целта просто се оставя да покълне.

Предимство на боб мунг е, че не съдържа глутен. Следователно може да се приема и от хората с глутенова непоносимост. Броят на хората, които са диагностицирани с цьолиакия нараства.

Съхранение
На тъмно Задължително е съхраняването на тъмно. Светлината и слънчевите лъчи променят вкусовите качества на продукта.
В буркан Боба може да съхранявате на хладно място в добре затворен съд. По този начин ще запазите продукта годен за консумация за по-дълго време.