Здравословен и полезен амарант - 250гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Амарант - 250гр

Амарант - 250гр
Амарант - 250гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Амарант
Количество: 250 гр
Наличност: В наличност
Цена: 3.75 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Amaranth

История на амаранта

За родина на тази древна зърнена култура се смята Южна и Централна Америка, предимно Мексико. Преди Америка да бъде открита за Европа и света, амарантът е бил основна хранителна култура за местните жители. Често е използван и в религиозните обреди на местните. С откриването на Америка бавно настъпил и краят на отглеждането на амаранта. Смята се че откривателите били ужасени от ритуалите, в които участвал амарантът.

Амарант представлява древна зърнена култура, която е тясно свързана с традициите и бита на хранене на ацтеките. Амаранта е едногодишно растение, близък родственик на така известинте у нас видове щир, които растат като плевели.

Достига височина до 2 метра и има ярко оцветени листа, като цветовете варират от тъмночервено, пурпурночервено, розово, оранжево и бяло. Големината на зърната е колкото лещено зърно, а цветът им варира от бял до оранжев. Има много видове и сортове амарант, които в различните части на света имат различно приложение.

През втората половина на 20 век се възобновява отглеждането на амарант. В наши дни той е широко разпространен в Азия, Африка, Северна и Южна Америка.

Състав на амаранта

Ако сте опитвали амарант, вероятно съвсем не сте доволни от вкуса му, но за сметка на това пък той притежава впечатляващи хранителни качества.

Амарант съдържа голям брой аминокиселини, а количеството лизин в него е три пъти по-голямо от това в другите зърнени култури. Амарантът е богат на фосфор, желязо, магнезий и калций, както и на витамин Е. В него има голямо количество фибри, но няма глутен. Съдържа още витамини от група В и фолиева киселина.

Кулинарна употреба на амаранта

Много кулинари твърдят, че термичната обработка значително подобрява вкуса на малките зрънца, а и повишава усвояемостта на хранителните вещества. Необходими са само около 25 минути, за да бъде добре сварен. Не бива да се вари на много висока температура, защото ефекта може да бъде обратен. Ако не искате да го варите, трябва да го накиснете във вода за поне 10-12 часа.

За подобряването на вкусовите качества често се използва мед, може още да прибавите ядки или сушени плодове. Пуканките от амарант се препоръчват за захранване на бебета. Амарантът е подходящ и за гарнитури.

Може да се сготви както с ориз така и да се съчетае с киноа или кафяв ориз. Шепа амарант в супите е много подходяща добавка. Това важи и за ястия с леща, боб и изобщо всякакви зеленчуци. Амаранта може да се използва и смлян на брашно.

В някои части на света варят цветовете на растението и получената цветна вода добавят към местен вид ром. Получава се питие, за което местните твърдят, че пречиства кръвта. В Мексико го правят на пуканки, след което го смесват със захарен сироп и така се получава известната в страната алегрия.

Здраве и амарант

Амаранта е особено полезен за хора, които страдат от глутенова непоносимост, защото не съдържа глутен. Той е богат на аминокиселини съдържащи сяра, които са важни за нормалното функциониране на черния дроб. Амарантът е предпочитана храна от вегетарианците, които си набавят необходимите протеини чрез него.

Амарант се препоръчва за консумация при бременност, активно спортуващи хора и хора, които работят тежък физически труд. Той подобрява дейността на стомашно-чревния тракт. Полезен е за всички, които поддържат балансиран и здравословен режим на хранене.

Цъфналото растение се използва с лечебни цели. То има потогонно, адстрингентно, диуретично и стимулиращо действие. Прилага се при обилна менструация, кръвоизливи, рани в гърлото и устата, гастроентерит и диария.

Съхранение
В буркан Амаранта може да съхранявате на хладно и сухо място в добре зътворен съд.