Родопски смилянски боб - 400гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Боб смилянски - 400гр

Боб смилянски - 400гр
Боб смилянски - 400гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Смилянски боб
Количество: 400 гр
Наличност: В наличност
Цена: 5.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

История на боба от село Смилян

Смилянския боб е традиционна българска храна, защитена с патент за словна марка. Той се отглежда в областта на горното поречие на река Арда. Там този боб се отглежда повече от 250 години по характерен и спицифичен начин. Особеностите на почвите, високата влажност на въздуха, обусловени от близостта на река Арда, чистата вода и температурни амплитуди, характерни за този район, са изключително подходящи за отглеждането на фасул. Смилянският боб вирее само в района на Смилян, както и съседните Арда и Могилица, намиращи се около горното течение на река Арда. Характерно за района е планинския климат, където есенно-зимният сезон е сравнително мек, а лятото прохладно. Други важни фактори определящи високото качество на боба са влажността на въздуха и надморската височина - от 820 до 870 метра.

Този боб придобива все по-голяма известност не само у нас, но и зад граница. Отглеждането му е трудно и много характерно, обработва се ръчно и се тори с естествен оборски тор.

Смилянският боб има две основни разновидности – едър и дребен. Едрия е с бели, пъстри, черни до светлолилави зърна. Традиционно тази форма на смилянския боб се използва основно за салати и за паниране. Дребния е със значително по-дребни зърна, светлокафяви с тъмнокафяви и почти черни ивици. Годишно в района на горното течение на река Арда се отглеждат до 30 тона смилянски фасул.

През 2003 година в село Смилян за първи път се провежда „Празникът на смилянския фасул“. Празника се провежда в последната събота на месец ноември, след като реколтата е прибрана. Началото на фестивала се оповестява с фасулено топче. По време на празника се провеждат и три конкурса: Кулинарен конкурс за ястия, приготвени от прочутия фасул; Конкурс за детско пано от фасула; Конкурс „Производител на годината“.

Боба в кухнята

Обикновенно смилянският боб се използва в родопската кухня за приготвянето на пълнени чушки и сарми, боб чорба, баница с боб, шишчета от боб, пълнена тиква с боб, различни рула. Освен това този вид боб се приготвя и традиционно на яхния с наденица или свински ребра.

Съхранение
На тъмно Задължително е съхраняването на тъмно. Светлината и слънчевите лъчи променят вкусовите качества на продукта.
В буркан Боба може да съхранявате на хладно място в добре затворен съд. По този начин ще запазите продукта годен за консумация за по-дълго време.