Звездовидния анасон за мазни храни - 20гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Анасон звездовиден - 20гр

Анасон звездовиден - 20гр
Анасон звездовиден - 20гр Анасон звездовиден - 20гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Звездовиден анасон
Количество: 20 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Star Anise

История на звездовидния анасон

За родина на звездовидния анасон се смята Югоизточна Азия, Китай и Виетнам, където се среща от 600 до 1600м надморска височина. Най-обширните насаждения на звездовидния анасон се намират в Китай, който е и най-големият му потребител. От там са и първите данни за употребата на звездовидния анасон. В Европа звездовидния анасон попада в началото на XVI век и като всяка екзотична подправка е бил изключително скъп.

Състав на подправката

Звездовидния анасон е малко до средно вечнозелено дърво от семейство магнолиеви (Magniliaceae). Покълва от семе и достига до 8 м на височина. Започва да дава плодове от петата си година, но плодовете му могат да се използват като подправка едва след 15-та година. Дървото дава плодове до 100 години. Анасона цъфти със светли бледожълти цветове. След като прецъфти образува плод, напомнящ многостранна звезда. След узряването си, тя се втвърдява и променя цвета си до тъмнокафяво. Във всеки лъч на звездата има по едно червенокафяво семе. Има приятен сладникав вкус и сладко-лютив аромат.

В семената на звездовидния анасон се съдържа анетол, различни смоли, танин и захари. Продава се цял или смлян. Съхранява се цял в добре затворен буркан или съд.

Употреба в кулинарията

Използва се при приготвянето на сладкарски изделия, кисели, мусове, компоти, блюда със сливи, круши, ябълки, а също и за ароматизиране на водка и ликьори, на грог и ром при домашни условия. Звездовидния анасон ароматизира и подобрява вкуса на сладка и конфитюри. Добре се съчетава с чесън, джинджифил, канела, карамфил, черен пипер, копър, магданоз, а в сладки ястия и сладкарски изделия с канела и ванилия. Влиза в състава на много смеси от подправки за свинско, говеждо, за патешко, пилешко и гъше месо. Неразделна част е от китайската смес от подправки “Пет подправки”. Препоръчително е да се използва в малки количества, а 1-2 семена са достатъчни да ароматизират до 2 литра течност.

Ползи от звездовидния анасон

В източната медицина се използва против колики и ревматизъм. В медицината плодовете се прилагат при кашлица, възпаление на устната кухина, зъбобол, сърдечни смущения и др. В последните години от семената на звездовидния анасон се извлича основната съставка на антивирусния препарат Тамифлу, рекламиран като единственото ефикасно средство срещу грипния вирус А (H1N1).

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.