Сушен праз за по-добър и изтънчен вкус - 30гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Праз лук сушен - 30гр

Праз лук сушен - 30гр
Праз лук сушен - 30гр Праз лук сушен - 30гр Праз лук сушен - 30гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Праз лук
Количество: 30 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.95 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Leek

История на праз лука

Произхождащ от Средиземноморския регион и Азия, празът се култивира в продължение на повече от 3000 години и отдавна е популярен по целия свят. Празът е бил ценен още във времената на древните египтяни, гърци и римляни, които разнесли вкуса му из цяла Европа. В Древен Египет, когато фараонът Хеопс е  засвидетелствал своята благодарност подарявал различни дарове, сред които 100 връзка праз. Празът е присъствал и в даровете, поднасяни на боговете на сенките и съня.

Той е един от символите на Уелс, където всяка година в деня на Свети Дейвид хората закичват шапките си с него. Легендата гласи, че този светец е заповядал на уелските войници при една битка със саксонците, да закичат шлемовете си с праз, за да се отличават. Тази битка е била в поле с праз. Най-вероятно растението се е появило в България още преди турското робство, защото на някои стенописи се вижда зеленчук, който много наподобява праза.

Европейските готвачи наричат праза „аспержите на бедняците”, а аспержите всъщност са далечна роднина на празa и са от същото растително семейство.

Състав на праза

Празът е добър източник на диетични фибри, както и на фолиева киселина, калций, калий и витамин C. Богат е на витамин В1, В6, мед, магнезий, в него липсват всякакви мазнини. Съдържа повече белтъчини, отколкото има в лука, а в състава на неговите етерична масла влиза сярата. Съдържа още захар, каротин, фосфор и желязо.

Праза в кулинарията

Вкусът на праза се счита за по-изтънчен от този на обикновения лук. Използва се суров в салати, а в българската кухня намира широко приложение като плънка в баници, някои видове лучници и зелник, кебапи и различни зимни салати. Празът се съчетава добре с лук, ориз, месo и сирене. Основна съставка на не безизвестната френска лучена супа вишисоаз.

Ползи от праз лука

Праза е по-лесно преработван от организма в сравнение с обикновения лук и има слабително, антисептично, диуретично и антиартритно свойство. Някои твърдят, че празът е изключително мощен антиоксидант. Специалистите препоръчват да се консумира праз като превантивна мярка срещу рак на стомаха. Празът разрежда кръвта, предпазвайки от образуването на съсиреци. Изключително подходящ е за състояния като диабет, хроничен бронхит, инфекции и атеросклероза.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.