Пипер лонг за повече екзотичност - 20гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Пипер лонг - 20гр

Пипер лонг - 20гр
Пипер лонг - 20гр Пипер лонг - 20гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Пипер лонг
Количество: 20 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.20 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Long pepper

История на пипера лонг

Родното място на дългия пипер е Северна Азия. Среща се и в Индия, Малайзия, Индонезия, Сингапур, Шри Ланка и региони от Южна Азия. Той е описан в древните индийски учебници на Аюрведа, а Хипократ го описва като лекарство, а не като подправка. Сред гърците и римляните растението е добре известна подправка. След пристигането обаче на лютите чушки от Новия свят и все по-голямата популярност на черния пипер, дългият пипер е изместен от кулинарната сцена.

Расте предимно в широколистни и вечнозелени гори. Представлява цъфтящо, увивно растение, принадлежащо към семейство Пиперови. Плодовете са яйцевидни, жълто-оранжеви на цвят, разположени по повърхността на цветния шип. Самият шип при израстването си е червен, а в процеса на зреене или сушене придобива черен цвят. Ароматът му трудно може да бъде описан, повече прилича на съвкупност от мускус, черен пипер, индийско орехче, кардамон, канела.

Състав на пипера

В плодовете му се съдържа алкалоида пиперин, който допринася за лютивостта на пипера. Други вещества в растението са етерично масло, смола, пипластерол, пипалартин, пиплартин, силватин, сесамин, диеудесмин, пиперлонгуминин, пиперлингумин, пипермоналин, пиперундекалидин, стероли, гликозиди и др.

Пипера лонг в кухнята

Въпреки широко отворените световни пазари на билки и подправки дългият пипер е много рядка съставка в европейската кухня. Той играе ролята на мост между черния пипер и лютите чушки. Много добре се съчетава с говеждо, агнешко и свинско месо. Често се добавя в маринати за барбекю. Някой готвачи в южна Индия използват дълъгия пипер в леща, яхнии, туршии, сладка. В тези области много хора считат подправката и като афродизиак.

Друго добро съчетание намира в приготвянето на аспержи, артишок и гъби. Дългият пипер е идеална допълваща подправка за ястия и салати, съдържащи манго. Той се смила лесно и може да се използва като заместител на черния пипер където се желае по-сладък, пикантен акцент.

Ползи от лонг пипера

В много научни изследвания са установени противовъзпалителните качества на дългия пипер. Прилага ли се локално, той успокоява и облекчава мускулните болки и възпалителните процеси. Облекчава състояния на болки в гърба, артрит, ревматизъм, костни фрактури, навяхвания и други увреждания на костите. Оказва изключително благоприятно въздействие върху сърдечно-съдови заболявания, ишиас, заболявания на кръвта, изтръпване и непълноценна циркулация на течностите в организма. Намалява излишната телесна маса чрез редукция на токсини в мастната тъкан и предпазва от новото им натрупване, резултат от неправилно стомашно асимилиране. Ефективно подобряване на усвояването на хранителни вещества, минерали и витамини, тя намалява затлъстяването, изчиства кожата, изглажда бръчките и забавя стареенето.

От плодът на индйския дълъг пипер се приготвят лекарства. Билката се използва за подобряване на апетита и храносмилането, лечение на стомашни болки, киселини в стомаха, газове в червата, диария, холера, белодробни проблеми, включително астма, бронхит и кашлица, главоболие, зъбобол, кома, епилепсия, треска, инсулт, проблеми със съня (безсъние), проказа, прекалена умора, увеличен далак, болки в мускулите, носна секреция, запек, гонорея, парализа, псориазис, ухапвания от змии, тетанус, заболявания на далака, парализа на езика, скарлатина, малария, вирусен хепатит, хълцане, жажда, туберкулоза, тумори, понижаване на телесното тегло, запушване на жлъчните пътища и жлъчния мехур, безплодие, гадене, вътрешни паразити.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.