Лук на гранули за повече апетит - 20гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Лук гранули - 20гр

Лук гранули - 20гр
Лук гранули - 20гр Лук гранули - 20гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Лук гранули
Количество: 20 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.75 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Onion

История на лука

Смята се, че луковици от семейството на лука са използвани за храна от хилядолетия. Изследователите смятат, че родината му е Средна Азия. В палестински селища от Бронзовата епоха са намерени следи от лук заедно с вкаменени смокини и фурми, датирани от около 5000 г. пр.н.е. Много е вероятно културното отглеждане да е започнало около 2000 години по-късно, в Древен Египет. Това е станало заедно с културното отглеждане на праза и чесъна и се смята, че работниците, строили пирамидите, са хранени с репички и лук. Египтяните го обожествявали, вярвайки, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот. Лука е използван дори при погребенията, както се вижда от следите от лук, намерени в очните гнезда на Рамзес IV. Лукът достига по-късно и до Гърция, където атлетите ядели големи количества лук, защото щял да олекоти баланса на кръвта им. Римските гладиатори били натривани с лук за да се втвърдят мускулите им. В Средновековието лукът е бил  дори нещо повече от храна. С него са плащани наеми, а дори е поднасян и като подарък. Лекарите предписвали лук като лек срещу главоболие, ухапвания от змия и косопад. Пренесен е в Северна Америка от Христофо Колумб при експедицията му до Хаити през 1493 г. По времето на Плиний Стари са били познати 6 вида лук, описани от него в „Естествена история“. Лукът е един от десетте най-произвеждани зеленчуци по света.

Лукът е сезонно растение и расте добре при по-широк диапазон от температури. Младите лукови растения са силно устойчиви на студ. Лукът може да се произвежда чрез засаждане на семена или пресаждане на млади лукови растения. За да се постигне високо качество на зрелия кромид лук се изискват по-хладни температури през ранното развитие и високи температури по време на съзряването.

По време на своя растеж лукът преминава през процес наречен "образуване на луковица". Този процес се влияе от количеството на дневната светлина. Факторите, които влияят върху големината на формираната лукова глава включват ранно засаждане, пространство на растенията, влажност на почвата, контролирането на тревата и щетите, нанесени от насекоми и вредители.

Състав на лука

Лукът е богат на витамините C, Е, от група В, D, РР и минералите желязо и калций. В лука има и фитонцидите, известни със своите антисептични, противовъзпалителни и заздравяващи кожата свойства.

Още Плиний пише, че лукът лекува 28 болести. Лукът отделя биоактивни вещества като алинин, флавоноиди, тиосулфинати, аденозин и др. В перата на зеления лук се съдържа голямо количество витамин С. Дневната потребност на един човек може да бъде задоволена само с 80-100 грама зелен лук.

Лукът съдържа също така растителни хормони, подобни на инсулина, които понижават нивото на захарта в кръвта. Това го прави отлична храна и лекарство за диабетици.

В лука се съдържат до 4-5% азотни вещества. Това преди всичко са лесно усвоими белтъци и захари. Още от Древни времена той е бил известен като отлично очистително Средство и най-доброто лекарство за повишаване на апетита.

Лука в кухнята

От самото си начало човечеството използва лук във всевъзможни форми. Лукът може да се вари, задушава, пече на фурна, на грил и на скара, пържи се, пюрира се, яде се суров, маринован, карамелизиран - буквално всякак.

В родната ни кухня е високо застъпен. Използва се в почти всички традиционни български гозби за празници и делници. И не само това, дори има баници и хлебни изделия с лук. Няма българска салата без лук. Много вкусен става добавен в салата, като преди това е стрит с малко сол.

Всички познаваме и знаем за френската лучена супа. В средиземнмоморските кухни лука е почти задължителен под всякаква форма.

Ползи от лука

Пресният лук предпазва от зъбни проблеми като кариеси и зъбен камък, сока на лука пък предпазва от възпаления на венците и се използва за предпазване от парадонтоза. Лукът е полезен и при изгаряния, тъй като е естествен антисептик и помага за заздравяването на изгарянията. Кромидът съдържа етерични масла и органични киселини, които играят значима роля в храносмилането - увеличават апетита, повишават отделянето на стомашни сокове и подобряват усвояването на погълнатата храна.

За по здрава коса, и за растеж на косата, се препоръчва дори косата да се измива 1-2 пъти седмично с отвара от люспи от лук.

Ако имате мравки или други насекоми в къщата, поставете на пътя им купа с нарязан кромид лук. Френски учени пък са открили, че ако една жена редовно консумира лук и чесън, значително намалява риска от заболяване от рак на млечната жлеза.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.