Кориандър семена за повече мирис - 30гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Кориандър семена - 30гр

Кориандър семена - 30гр
Кориандър семена - 30гр Кориандър семена - 30гр Кориандър семена - 30гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Семена от кориандър
Количество: 30 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.60 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Coriander

История на кориандъра

Кориандърът се използва като подправка още от 5000 пр. Хр., което го прави една от най-древните подправки в света. За родина на кориандъра се смятат регионите в Централния Изток и Средиземноморието, а в азиатските страни е познат от хиляди години. Семена от кориандър са открити и в египетските пирамиди. Споменава се в Екзод (втората книга на Стария завет), където цветът на “манната” се сравнява с кориандъра: “Тя беше бяла и приличаше на кориандрово семе и вкусът й беше, като на пита, смесена с мед”. В Британия го пренасят римляните и така започнал широко да се използва в английската кухня по времето на Ренесанса. Според други източници гърците са познавали растението като любовно биле и афродизиак. Диоскорид, гръцки лекар и автор на редица книги за лечебните свойства на растенията, вярва, че употребата му повишава мъжката потентност. ОБащата на медицината Хипократ го предписвал като медикамент, но също така е препоръчвал с него да се ароматизират вината, с което значително се увеличавал полезният им ефект.
Днес най-много кориандър, в комерсиални количества, произвеждат Русия, Индия, Мароко и Холандия. Листата на това растение, наречени силантро, са водеща подправка в кулинарните традиции на Латинска Америка, Индия и Китай.

Кориандърът е едногодишно тревисто растение със стебло, достигащо 50-80 см. височина. Долните листа са с дълги дръжки, едри с овална форма. Горните са пересто нарязани на тесни заострени дялове. Цветовете са бели, а плодовете са кълбести, жълтеникави с характерна приятна миризма. Цъфти през юни – август. Растението е кръстено от Плиний, гръцки автор. Гръцката дума koriannon, която означава дървеница, по-късно е пренесена в латинския, а оттам и във всички западноевропейски езици. Поради тази миризма семената на кориандъра не се употребяват в неузряло състояние. След това те стават светлокафяви и добиват приятен сладък и пикантен аромат.

Плодовете и етеричното масло на кориандъра стимулират отделянето на секреция в стомаха, червата, жлъчката и белите дробове. Влияят благотворно на кръвоносните съдове и имат противомикробно действие. Българската народна медицина препоръчва кориандъра при болки в стомаха и червата, диария, кашлица, задух, повръщане, бронхит. Външно билката се използва за налагане при различни възпаления, циреи, гнойни рани, както и при ревматизъм и болки в ставите. Във фармацевтиката семената се използват за подобряване вкуса на лекарствата. От кориандъра се добива олеинова киселина, която се използва в текстилната и полиграфическата промишленост.

В кулинарията се използват плодовете и листата на растението. В Индия и арабските страни листата са толкова разпространена подправка, колкото е магданоза в Европа. На тях се дължи характерния аромат на различни месни и зеленчукови блюда. Зелените листа на кориандъра са традиционна съставка на мексиканската и перуанската кухня за подправяне на супи, салати и месни ястия. В кухнята на европейските народи се използват листата на кориандъра като добавка към различни маринати, в комбинация с бахар, дафинов лист и карамфил. Използват се в ястия и консерви от овнешко и свинско месо, като се комбинират с лук, чесън, черен пипер и риган. Смлените семена са основна съставка на всички видове къри. Със смлян кориандър се ароматизират и сладкиши, меденки и др. В северна Европа кориандърът се използва за ароматизиране на ликьори.

Семената на кориандъра обикновено се използват едро смляни или на прах в зависимост от ястието. най-добре е да се купува на зърна и след това да се смлила непосредствено преди употреба. Смления кориандър бързо губи аромата си и трябва да се съхранява в нрепрозрачен херметически затварящ се съд. Целите зърна могат да се сухраняват продължително време. Ароматът им се усилва, ако бъдат леко запечени преди употреба. Зелените листа на кориандъра могат да бъдат нарязани преди употреба.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.