Полезен млян кориандър - 20гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Кориандър млян - 20гр

Кориандър млян - 20гр
Кориандър млян - 20гр Кориандър млян - 20гр Кориандър млян - 20гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Кориандър
Количество: 20 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.60 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Coriander

История на кориандъра

Кориандърът се използва като подправка още от 5000 пр. Хр., което го прави една от най-древните подправки в света. За родина на кориандъра се смятат регионите в Централния Изток и Средиземноморието. В накои азиатски страни е познат от преди хиляди години. Семена от кориандър са открити дори в египетските пирамиди. Споменава се в Екзод (втората книга на Стария завет), където цветът на “манната” се сравнява с кориандъра: “Тя беше бяла и приличаше на кориандрово семе и вкусът й беше, като на пита, смесена с мед”. На британския остров го пренасят римляните, така и започнал широко да се използва в английската кухня. Според други източници гърците са познавали растението като любовно биле и афродизиак. Диоскорид, гръцки лекар и автор на редица книги за лечебните свойства на растенията, вярва, че употребата му повишава мъжката потентност. Бащата на медицината Хипократ го предписвал като медикамент, но също така е препоръчвал с него да се ароматизират вината, с което значително се увеличавал полезният им ефект.
Днес най-много кориандър, в комерсиални количества, произвеждат Русия, Индия, Мароко и Холандия. Листата на това растение, наречени силантро, са водеща подправка в кулинарните традиции на Латинска Америка, Индия и Китай.

Кориандъра е едногодишно тревисто растение със стебло, достигащо 50-80 см. височина. Цветовете са бели, а плодовете са кълбести, жълтеникави с характерна приятна миризма. Цъфти през юни – август. Растението е кръстено от Плиний, гръцки автор. Гръцката дума koriannon, която означава дървеница, по-късно е пренесена в латинския, а оттам и във всички западноевропейски езици. Поради тази миризма семената на кориандъра не се употребяват в неузряло състояние. След това те стават светлокафяви и добиват приятен сладък и пикантен аромат.

Състав на кориандъра

Плодовете на растението съдържат сравнително малко етерично масло, главна съставка на което е алкохола линалоол, а на него се дължи и специфичния аромат на кориандъра. В него се съдържат още белтъчини и малки количества алкалоиди. Кориандърът е добър източник на диетични фибри, желязо, магнезий и манган.

Подправката в кухнята

В кулинарията се използват плодовете и листата на растението. В Индия и арабските страни листата са толкова разпространена подправка, колкото е магданоза в Европа. Зелените листа на кориандъра са традиционна съставка на мексиканската и перуанската кухня за подправяне на супи, салати и месни ястия. В кухнята на европейските народи се използват листата на кориандъра като добавка към различни маринати, в комбинация с бахар, дафинов лист и карамфил. Използват се в ястия и консерви от овнешко и свинско месо. Добре се комбинира с лук, чесън, черен пипер и риган. Смлените семена са основна съставка на всички видове къри. Със смлян кориандър се ароматизират и сладкиши, меденки и др. В северна Европа кориандърът се използва за ароматизиране на ликьори.

Семената на кориандъра обикновено се използват едро смляни или на прах в зависимост от ястието. Смления кориандър губи лесно аромата си и трябва да се съхранява в нрепрозрачни добре затварящи се съдове. Целите зърна могат да се сухраняват продължително време. При запичане аромата им се усилва. Зелените листа на кориандъра могат да бъдат нарязани преди употреба.

Ползи от кориандъра

Плодовете и етеричното масло на кориандъра стимулират отделянето на секреция в стомаха, червата, жлъчката и белите дробове. Влияят благотворно на кръвоносните съдове и имат противомикробно действие. Българската народна медицина препоръчва кориандъра при болки в стомаха и червата, диария, кашлица, задух, повръщане, бронхит. Външно билката се използва за налагане при различни възпаления, циреи, гнойни рани, както и при ревматизъм и болки в ставите. Във фармацевтиката семената се използват за подобряване вкуса на лекарствата. От кориандъра се добива олеинова киселина, която се използва в текстилната и полиграфическата промишленост.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.