Силно ароматната подправка ким за добър вкус - 20гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Ким зърна - 20гр

Ким зърна - 20гр
Ким зърна - 20гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Ким
Количество: 20 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.80 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Caraway seed

История на кима

Кимът е тревисто растение, често срещано у нас. За подправка се използват 4-5-милиметровите му плодове. У нас може да го видим да расте свободно по ливадите на Централна и Западна Стара планина, Рила, Родопите и др. Кимът достига на височина до 30-40см, а листата му наподобяват тези на морковите. В диворастящо състояние е многогодишно растение, но в култивирането е двугодишно растение. Малките плодчета на растението имат силен анасонов аромат и вкус и се берат преди напълно да узреят. В исторически план подправката е датирана още през 1500 г пр. н. е. в Египет. Има и други археологически доказателства като кимови плодове, намерени край огнищата на жилища в Германия още от 3000 г. пр. н.е. Разбира се подправката е използвана и в Римската империя, като е била описана в рецепти от кулинарния корифей Апиций и то в доста големи количества. В средните векове хората вярвали, че семената от ким могат да прогонят духовете и демоните.

Състав на ким

Плодовете на кима са много богати на етерично масло. Освен него плодовете съдържат 15 - 20% тлъсто масло, както и белтъчини, флавоноиди и кумарина умбелиферон.

Кима в кухнята

В кулинарията кима най-често се добавя към тежки и мазни храни, но и към баници, сирена и като поръски за хлебни изделия. Трябва обаче да се внимава с подправката, тъй като е много ароматна. Широко използвана е и в производството на колбаси. В България най-известната рецепта за ким може би е направата на кайма за принцеси. Доста често вкусът на подправката е подходящ за овкусяване на супи и други ястия, популярни доста в централно-европейската и скандинавската кухня.

Ползи от подправката ким

Кимът подпомага храносмилането и затова е добре да се добавя към тежки храни от животински продукти или трудно смилаеми зеленчуци, като зеле. Освен, че се счита за най-ефикасното средство срещу образуване на газове, кима се използва и като средство при преяждане и спазматични оплаквания в стомашно-чревния тракт. Напитките с ким, като например чай от ким, са ефикасно средство срещу колики и някои други стомашни заболявания. Често са го употребявали в миналото и в борбата с лошия дъх. Освен анасона и копъра, ароматните вещества в кима също стимулират лактацията, и затова е полезен при родилки и кърмещи майки.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.