Млян кардамон за повече екзотика - 20гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Кардамон млян - 20гр

Кардамон млян - 20гр
Кардамон млян - 20гр Кардамон млян - 20гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Продукт 24
Количество: 20 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Cardamom powder

История на кардамона

Родината на кардамона е Индия. Обича влажния и горещ климат на южна Индия, а в Тайланд, Лаос, Гватемала и Салвадор вирее на 1000-1500 м надморска височина в региони с гъста растителност, необитаеми от хора, с мусонни валежи. Кардамонът е бил забранен от църквата в Средновековието. Във Ватикана се считало, че е много сладострастен за свещениците, които го дъвчели непрестанно. Известна е още като пазителят на Камбоджа. Счита се, че тя закриля величествената планина от нашествието на зли духове. Според официалните сведения в Европа е внесен за първи път около 1200 г, но истината е, че на Стария континент кардамонът се появява още с търговските кервани от Изтока към Древна Гърция и Рим.

Кардамонът е многогодишно растение, което достига височина между 1.80 и 3.60 метра. То образува зелени семенни шушулки, които се изсушават, а семената се използват в кулинарията цели или смлени. Цветът на семената варира от от зелено-кафеникави, стигащи чак до черно и до изкуствени бели семенца. Кардамонът има доста силен, специфичен и неповторим вкус, придружен с много силен аромат. Зеленият или черният кардамом (белият е всъщност обезцветен зелен кардамом) представлява триделна шушулка, в която има между 10 и 40 зрънца, много твърди и лепкави и са червеникави до по-тъмни. При разцепване, шушулката се разтваря и зрънцата се показват. При загряване в тиган за няколко секунди, те изпускат силен аромат. Една-две шушулки ароматизират цялото ястие. Зрънцата са много твърди и ако се опитате да ги сдъвчете, в устата остава силен вкус на евкалипт. В Индия кардамомът се използва като съставка на тяхното къри и гарам-масала.

Кардамонът е доста скъпа подправка. Той се нарежда на второ място по цена, единствено след подправката шафран.

Състав на кардамона

Тази подправка съдържа много полезни за нас минерали като калий, калций, сяра, и магнезий. Богатият химичен състав се допълва от желязо и манган. Освен това, тази подправка е  много богата на жизненоважни витамини, включително рибофлавин, ниацин и витамин С.

Употреба на подправката

Заради невероятни си аромат, тази подправка е предпочитана не само от източните кухни, но и от средиземноморската. Черният кардамом ароматизира ястия с агнешко или патладжан, докато зеленият е по-подходящ да замени канелата в сладките неща – плодови салати, кремове, бисквити, сладоледи. В скандинавските страни се използва при мариноването на херинга, на кейкове, хлябове и печени сладкиши, така на и някои видове колбаси. Във Франция маслото от подправката се използва за производство на парфюми и кремове, които имат невероятен ефект върху кожата. В Индия го прибавят като съставка на билковите чайове.

Ползи за здравето он кардамона

Между другото, освен че е доказано благотворното му влияние при раздразнен стомах, при болки в гърлото (използва се за гаргара) или при мигрена (добавя се към чая), за него се говори, че когато се сложи да кипне в мляко с мед, лекува импотентност. Само една щипка кардамон в кафето и чая променя напитките коренно, като те стават далеч по-ободряващи, тонизиращи. Смята се, че кардамона действа и като афродизиак. Лечебният кардамон притежава газогонни свойства, които подпомагат процеса на храносмилането и облекчава метеоризъм, киселини и подуване на корема. Прилага се и при камъни в бъбреците и жлъчката, както и като противоотрова при ухапване от змии. Незаменим лек е и при колики и стомашни спазми. Освен това, уханните зрънца увеличават жлъчната течност. От своя страна това е предпоставка за подобряване на  храносмилането на мазнини и др. вещества.

Всичко това превръща тази подправка в идеалното решение на храносмилателни проблеми, като запек, дизентерия, киселинност, лошо храносмилане и различни видове стомашни инфекции.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво мяст.