Карамфил млян - 10гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Карамфил млян - 10гр

Карамфил млян - 10гр
Карамфил млян - 10гр Карамфил млян - 10гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Карамфил млян
Количество: 10 гр
Наличност: В наличност
Цена: 3.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Ground cloves

История на карамфила

Родината на карамфиловото дърво са Молукските острови, известни като Островите на подправките в Индия. Португалци и испанци го пренасят на Стария континент. Употребяван е в Азия преди повече от 2000 години. Благодарение на сладкия си и ароматен вкус, китайските придворни са го използвали като средство за освежаване на дъха си, когато е са били на аудиенция при императора. Сега се отглежда и на други острови в Индийския океан. Дълго време карамфилът е култивиран почти и само в Индонезия, но днес водещ производител е Занзибар в Източна Африка. Освен тези два региона, карамфил в комерсиални количества се отглежда и в Западните Инди, Шри Ланка, Мадагаскар и Бразилия.

За подправка се използват недоразвитите цветни пъпки на карамфиловото дърво. По форма те наподобяват на малки пирончета. Те са тъмнокафяви или червеникави, със силен приятен аромат и парлив вкус.

Състав на карамфила

Карамфилът съдържа разнообразни флавоноиди и е отличен източник на манган, диетични фибри, витамин С, витамин А, известни количества витамин К и омега-3 мастни киселини, калций и магнезий.

Карамфила в кухнята

В кулинарията карамфилът се използва при приготвянето на маринати за месо и риба, за консервиране на гъби и зеленчуци. Прибавя се за ароматизиране на ликьори, горещи напитки от рода на пуншовете. Карамфилът върви на сливи, тиква, круши, много сладкиши, компоти, пунш, меденки, дребни сладки. Комбинира се добре с канелата и е съставка е на кърито. Не се комбинира с пресни подправки, чесън и целина. Много добре овкусява раците, когато ги варите прибавете кяколко пъпки от карамфила.

Ползи за здравето от карамфила

В медицината карамфилът се използва още от времето на Хипократ. Притежава антисептични и анестезиологични свойства при лекуване на заболявания на устната кухина. Воден или спиртен разтвор на карамфилово масло се използва като средство за пропъждане на комари. Карамфилът ефективно намалява нивото на желязото.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво мяст.