Канела на пръчки

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Канела на пръчки

Канела на пръчки
Канела на пръчки
Производител: ПодправкиБГ
Код: Продукт 21
Наличност: В наличност
Цена: 2.20 лв.

Други опции


* Етикети:
* Брой пръчици:

 

на английски: Cinnamomum ceylancum

Родината на канелата е остров Шри Ланка. Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна Америка и Австралия. Канелата може да се намери във формата на пръчици канела или на прах. Канелата става една от най-популярните подправки и в средновековна Европа. Поради своето търсене, канелата е една от първите редовно търгувани стоки между Близкия Изток и Европа.

Канелата е ароматно ухаещата вътрешна кора на тропическо лаврово дърво, по-точно ликото между дървото и кората. Добиването и изисква много време. След периода на дъждовете, дървото се обелва и изсушава, при което тънкото лико се огъва и образува малки тръбички. Изсушената кора представлява извити под формата на полутръбици, лишени от горния слой късове, 1 см в диаметър и дълги до 15 см. Португалците наричали тези тръбички канеел, откъдето идва и името на подправката.

Канелата е богата на дъбилни вещества, захари и минерални вещества (особено голямо е съдържанието на калций). Канелата се комбинира добре с карамфил, индийско орехче, звездовиден и обикновен анасон. С нея се подправят сладкиши, пунш, конфитюри, компоти, сосове и сладки супи, оризови десерти. В малко количество като подправка се прибавя към овнешко печено месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела.

В народната медицина канелата се използва за подобряване на храносмилането и като общо укрепващо средство Канелата възбужда апетита и има антисклерозиращо и тонизиращо действие. Успокоява коремни болки. От кората се произвежда есенция която се използва за подобряване вкуса на редица лекарства. Канеленият мирис повишава мозъчната дейност.

Отслабването с канела може би е една от най-успешните и в същото време здравословни тактики за премахване на излишните килограми. Диетолозите препоръчва приемът на канела да бъде точен, което означава - сутрин на гладно и вечер преди лягане да се изпива по една чаша чай от канела. Второто много важно правило е след изпиването на канелата да не се консумира храна поне за един час. Пригответе си чай от канела като смесите половин лъжичка канела и една лъжичка мед, след което ги запарете с чаша гореща вода.

Съхранение
На тъмно Канелата задължително трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен контейнер на хладно и тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място. Добра възможност за увеличаване срока на годност на канелата е съхранението й в хладилник.