Хималайска сол за повече здраве - 250гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Сол хималйска - 250гр

Сол хималйска - 250гр
Сол хималйска - 250гр Сол хималйска - 250гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Хималайска сол
Количество: 250 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.25 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Himalayan salt

История на солта от Хималайте

Солта се нарежда на второ място по употреба в световен мащаб след захарта. Това обаче важи за трапезната сол, а хималайската сол е природен дар към нас хората. В нея се съдържат цели 94 химични елемента он менделеевата таблица. Според много предания добивът на сол започва през 320 г. пр.н.е. Тогава Александър Македонски разположил войските си край река Инд в подножието на Солната верига. Той забелязъл, че конете ближат скалите. Солната верига се смята за един от най-големите и стари солни залежи в света, а на територията й има 4 солни мини. И до ден днешен добивът на хималайска сол се осъществява ръчно. Добива се на големи каменни блокове, които се измиват и се сушат на слънце. След което се натрошават до необходимите размери и се пакетират. Поради високата степен на чистота, хималайската сол не се деминерализира и пречиства. Това позволява запазването на кристалната й структура.

Специалисти смятат, че всеки излишен грам сол води до задържането на вода в организма. Не само това но и организмът се стреми да се отърве от излишното количество натриев хлорид, резултатът от което е неговото отлагане в ставите, органите и кръвоносните съдове. Хималайската сол е идеалният здравословен заместник на трапезната сол.

Състав на солта

Хималайската сол съдържа огромно количество жизнено важни елементи и минерали, като калций, калий, фосфор, магнезий, а розовият й цвят се дължи на съдържащото се желязо. Хубаво е да се знае, че хималайската сол не съдържа йод.

След много анализи и проучвания д-р Хендел и д-р Ферейр откриват 94 химични елемента от Менделеевата таблица, 84 от които участват в метаболизма на човешкия организъм. Двамата учени твърдят, че тези елементи се намират в солта в съотношението, в което са били някога в океана, а именно от там се смята, че се е зародил живота на Земята.

Солта в кухнята

Хималайската сол се среща в почти всички магазини, по-скъпа е от обикновената сол, но пък и ползите от нея са много повече.

Хималайската сол напълно замества обикновената сол в суров вид или в обработени храни. Вкуса и е по-мек и по-слабо солен. Овкусяват се салати, готвени ястия, супи и изобщо всичко, което има нужда от сол.

Ползи от солта

Когато говорим за ползи от хималайската сол, то те са много. Хималайската сол възстановява солевия баланс в организма, като непосредствено подпомага и детоксикацията. Нормализира кръвноното налягане и укрепва кръвоносните съдове, а и намалява нивата на лошия холестерол. Хималайската сол стимулира дейността на нервните клетки, като в същото време подобрява процеса на обмяна на информация. Тя оказва положително действие при кожни болести и заболявания на дихателната система. Подобрява клетъчния метаболизъм и храненето, благоприятства по-доброто усвояване на лекарства и хранителни добавки. Предотвратява болезнени мускулни крампи и укрепва костите, значително намалява риска от развитието на остеопороза. Препоръчва се за употреба от бременни жени, защото подобрява състава на амниотична течност. Хималайската сол може да се използва за гаргара, промивки на устната кухина и при възпаления на венците, за прочистване на синусите.

Съхранение
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.