Отлични на вкус и полезни сушени домати - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Домати сушени - 50гр

Домати сушени - 50гр
Домати сушени - 50гр Домати сушени - 50гр Домати сушени - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Сушени домати
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 4.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Sundried tomato

История на доматите

Домата е може би най-известния зеленчук!!! а може би плод? По тази тема може да се говори и пише много. Дори нашия известен генетик проф. Христо Георгиев е убеден, че доматите са плодове като ягодите. Вкусни, месести и сочни. Това е характерно за плодовете. Но какво ще кажете ако разбере, че в САЩ през 1893г. дори е имало дело за това дали е плод или зеленчук домата. За учудване или не зеленчука печели делото.

Името на домата произлиза от думата „томалт“, така Ацтеките наричали червения плод. От тук следва, че и родината на тези вкусни изкушения е Южна Америка, но дали тропичните гори или Андите на Перу, все още не е уточнено. Те обичат влагата, но не и прекалено влажното време, обичат слънцето, но не и прекаленото излагане на него, обичат и топлината, но най вече в границите от 25 до 35градуса. Прароднините им са диворастящи, дребни като череши и не много сладки. От Америка пристигат с испанските мореплаватели, а някои смятат, че „лудата глава“ Ернан Кортес през 1523г. ги е пренесъл в Европа, а от там и в Азия. Първоначално домата не е използван за храна, а дори напротив. В най-лошите случай (в Англия) е считан за отровен, а в по-добрите варианти (на север и Скандинавия) за нездравословен. Първи го въвеждат в кухнята си Италия и Португалия, а не след дълго и Испания и цяла Европа.

Днес по света са познати повече от 5000 сорта домати, а някои казват и 10000. В Европа първи са пристигнали червените и жълтите домати и то дребни. За това са смятани за отровни, защото в природата повечето от растенията съдържащи отрова ся ярко обагрени. Днес сортовете са толкоз променени, че има от дребни до гигантски, от вкусни и консервни, с различни видове цветове – червени, жълти, зелени, лилави, сини, оранжеви, достигащи до 800-900гр.

В днешно време хората пазаруват предимно от хипермаркетите. Това е довело и до завладяването на пазарите ни от „изкуствени” зарзавати, изключение не правят и доматите. От големите вериги изискват по-голяма издръжливост на плода, ранно зреене и най-вече ниска цена. За това и доматите, които се садят в големите градини са предимно даващи много плод, ранно зреещи, по-бавно увяхващи, а се берат и напълно зелени. Грешно е да се смята, че хубави домати има само в България. В нашите вериги супер маркети, голяма част от доматите са нашенски, но произведени по новите технологии и изисквания. Ако искате хубав и вкусен домат, вижте по пазарите и търсете търговци с малко продукция, защото и там има внос, който е същия като в магазините. Изводите са, че днес хубави домати в големите градове трудно се намират. Ето защо ние ви предлагаме алтернатива на пресния домат – сушените домати. Те са с много наситен вкус, трайни и са чудесна добавка на всяка манджа или супа.

Състав

Доматите са чудесен източник на антиоксиданти, ликопен и бета каротин. Съдържат много витамин С и А и по малко витамин Е, витамин К, витамин РР, витамините В1, В2. В домата откриваме огромно количество минерали (калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо) и други полезни за здравето ни вещества. Доматите съдържат повече желязо от млякото и яйцата. В зависимост от сорта доматите представляват 95% вода, 1.0% белтъчини, 3,5% въглехидрати и други по-малки съотношения скорбяла, целулоза, органични киселини.

Кулинарно приложение на доматите

Доматите са един от най-използваните продукти в кухнята не само у нас, но и по света. В почти всички български традиционни салати има домати. В така вкусния гювеч домата е задължителен, независимо дали е с месо или без. Доматения сос е задължителен за паста и почти всички италиански печива и храни. Доматите могат и да се консервират по различни начини – доматена салца, изварени домати, доматен сос и доматен сок, цели белени и небелени домати. В България си имаме и традиционната за много поколения лютеница, основата от която са домати и чушки, а в цял свят познават кетчупа като добавка на почти всичко за ядене.

Сушените домати обаче са друго нещо. Майстори на този продукт са италианците, при тях е и най-голямата консумация на този продукт. Може да се добавят към почти всичко познато и придават невероятно наситен и приятен вкус. Някои ги консумират само с препечена филия и зехтин, други ги прибавят към печива, варива и салати, ризото и храни с риба.

Ползи за здравето

Доматите са полезни по много причини, затова тяхната консумация е почти задължителна.

Съдържащите се каротеноиди в домата, намаляват риска от рак. Те имат диуретични свойства и са полезни при бъбречнокаменна болест, хипертония, диабет, при сърдечно-съдови заболявания. За мъжете доматите са важна храна, те предпазват от заболявания на простатата. При гастрит, язвена или силно изтощение на организма е препоръчително да приемате по 200мл прясно изцеден доматен сок. Той може да разтваря животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдяване. Учени от Канада установиха, че две чаши доматен сок на ден укрепват костите и предпазват от остеопороза. Доматеният сок, също както меда, ускорява изгарянето на алкохола в организма и е помощник при махмурлук.

Съхранение
В буркан Сухите домати може да се съхраняват в бурканче със зехтин, както в хладилника, така и на стайна температура.
В книжен плик Друг начин за съхранение на сухи домати е в книжен плик в отсъствието на влага и при температура в границите на 5 до 35 градуса.