Полезно и вкусно тиквено семе - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Тиквено семе - 100гр

Тиквено семе - 100гр
Тиквено семе - 100гр Тиквено семе - 100гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Белено тиквено семе
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 3.20 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Pumpkin seed

История на тиквата

Вероятно тиквата произхожда от Северна и Централна Америка. Това което се знае за тиквените семки е че американските индианци, са ги използвали заради своите лечебни свойства, били са достъпни и не много капризни на отглеждане. Отчасти сладки и с вкус наподобяващ орехи, те са пренесени от европейските изследователи от пътешествията си из Новия Свят. След това бързо са се разпространили в Европа. Днес най-много се използват в мексиканската кухня. Водещите производители на тикви в днешно време са САЩ, Мексико, Индия и Китай.

Състав на тиквените семки

Тиквените семки са много богати на минерали и различни витамини –А, С, К, Е и витамини от В групата - В1, В2, В5, В6, В9. От минералите, най-високо е съдържанието на фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, цинк, мед, манган, селен. В тиквените семки се съдържат и така известните на последно време и незаменимите омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Тиквените семки в кулинарията

Можете да добавите тиквени семки към хлебни изделия или пък към зелени и други видове салати. Големите производители на зърнени закуски, неимоверно ги добавят.

Друг много интересен и полезен продукт е тиквеното масло от семки. То е тъмно зелено на цвят и е изключително вкусно като добавка към свежи зелени салати.

Ползи от тиквените семки

Най-популярното свойство на тиквените семки е въздействието им върху мъже с проблемна простата. Много изследвания доказват, че хора приемащи повече каротеноидите и омега-3 мастни киселини страдат по-рядко от проблеми с простатата. Друго важно свойство на семките от тиква е да предпазват костите на старите хора и при жени в менопауза. Това се дължи на цинка в семките. Действат добре и при артрит. Фитостеролите, намиращи се в тиквените семки, понижават нивата на холестерол. По честата употреба на тиквени семки води до добра защита от образуване на камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища. Маслото на семките се предписва при по-чести злоупотреби с алкохол. Маслото от тиквени семки е много полезно при суха лигавица на носа и суха кашлица. Препоръчва се и при наличие на възпалителни заболявания на белите дробове и дихателните пътища.

Съхранение
В книжен плик Съхранявайте семките в книжен плик в отсъствието на влага и при температура в границите на 5 до 35 градуса.