Здравословна спирулина - 25гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Спирулина - 25гр

Спирулина - 25гр
Спирулина - 25гр Спирулина - 25гр Спирулина - 25гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Спирулина
Количество: 25 гр
Наличност: В наличност
Цена: 4.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Spirulina

История на спирулината

Сушеното водорасло спирулина е било познато още на древните ацтеки и маи, като са смятали, че се подмладяват а дори и укрепвали своя организъм. Сладкиш със спирулина бил тяхно традиционно ястие. И до днес спирулината продължава да бъде част от менюто на коренното население в Америка и Африка. Името на Спирулина идва от спираловидната ѝ форма. Тя расте най-добре в топли, чисти езера, но се среща и в солена вода и естествени извори. Тя прави водата в тъмно зелен цвят. Събира и се превръща в гъста паста, суши се и се прави на прах, за да се превърне в таблетки или капсули. Спирулината е малко, дори микроскопично синьо-зелено водорасло, което се използва като хранителен източник заради високото си съдържание на полезни вещества. Тя е роднина на морските кафяви водорасли, но не е океанско растение, а се намира в леко солените алкални води на много езера. През годините на спирулината са приписвани много здравни ползи, но изследвания са правени рядко, затова и резултатите засега са все още в начален стадий.

Състав на спирулината

Според специалистите 65% от това водорасло са протеини, а голяма част от него са във вид на много аминокиселини. Други ценни съставки са гама-линоленова киселина (GLA), линоленова киселина, арахидонова киселина, нуклеинови киселини, РНК и ДНК, хлорофил и фикоцианин, който се намира само в синьо-зелените водорасли. В него се съдържат много хранителни вещества като бета каротин, витамин В12, витамин Е, желязо, цинк, манган, мед и селен. От гледна точка на структурата те се състоят от една единствена клетка, но зе сметка на това спирулините са приблизително 100 пъти по-големи по размер от другите водорасли. Учени твърдят, че спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти.

Прием на Спирулина

Препоръките са спирулина на прах да се приема с фреш или шейк, или да се добави към дресинг на салата. Нормалното количество за един прием е супена лъжица.

Полза от спирулината

Най-честата употреба на спирулината е за стимулиране на имунната система. Специалистите твърдят, че спирулината повишава производството на антитела и цитокини, които тялото произвежда, за да се бори с инфекциите и заболяванията.

Спирулината помага и при растежа на полезните бактерии в червата, сред които и видовете Lactobacillus. Хранителните добавки със спирулина се приемат за потискане на апетита, за предпазване от рак на устната кухина, за подобряване на симптомите на т.нар. хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, за блокиране на алергични реакции и за справяне с умората.

Спирулина действа добре на кожата: подобрява старчески петна, екзема, акне и обриви. Добре е за очите, помага при глаукома, катаракта и лошо зрение. Изследванията показват, че спирулина подобрява алергии и дихателната функция. Приемът на спирулина между храненията стабилизира нивата на кръвната захар, заради високото съдържание на протеин.

Спирулината рядко води до странички ефекти, ако не е замърсена. Ако се появят такива, обаче, те най-често се изразяват в гадене и повръщане. В много редки случаи спирулината може да предизвика тревожност или безсъние.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.