Страхотен овкусител натриев глутамат - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Натриев глутамат - 100гр

Натриев глутамат - 100гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Натриев глутамат
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.20 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Sodium glutamate

История на глутамата

Глутаматът е една от най-новите подправки, открити от човека. В началото на миналия век проф. Кикунае Икеда от Университета в Токио пръв изолира глутамата от водораслите. До тогава се е знаело още от преди повече от хиляда години, че ястията в които са добавяни водорасли са имали по силно изразен вкус. Днес той е една от най-употребяваните подправки в хранително вкусовата промишленост. Най-голямо приложение намира в Японската и Китайската кухня, а в Япония и Тайланд дневната доза от глутамата превишава тази в Европа шест пъти.

Като овкусител и познат като Е-621 той има специфичен вкус и към него се добавят ароматни подправки. Дори всяко кубче бульон съдържа значително количество глутамат. Интересно е да знаем, че мускулите, мозъкът и други органи в човешкото тяло съдържат около 1.8кг глутамат, а майчината кърма съдържа повече глутамат, отколкото кравето мляко.

Тъй като организма сам си произвежда глутаминовата киселина, не е препоръчително да я приемаме в по-големи количества. Тя е критична за правилното функциониране на клетките. Също така глутаминовата киселина е една от градивните единици в синтеза на белтъците.

Приложение на мононатриевия глутамат

Този продукт се произвежда чрез процес на ферментация на нишесте, захарно цвекло или меласа. Глутамата изглежда като кристали, лесно разтворими течности или други храни. Международната статистика сочи увеличение на глутамата с 4% на годишна ставка, като през 2001г. са продадени над 1,5млн. тона. Това е така защото е основна подправка в така наречените fast food храни. В огромни количества се използва за чипс, всякакви видове пръчици, замразани полуготови храни и не на последно място във всички вериги ресторанти за бързо хранене по света. Там те изобилстват – изяждаме малко храна в тези заведения, получаваме висока заситеност и вкус, но за кратко време.

Мононатриев глутамат се съдържа естествено в морски водорасли, ферментирали соеви продукти, домати, гъби и в чудесното сирене Пармезан. Почти всички месни колбаси и полуфабрикати съдържат глутамат, засилващ техния вкус.

Глутаматът или мононатриевият глутамат се добавя към храната след нейното сготвяне. Не търпи топлинна обработка и е чудесен да се добави точно преди сервиране. Способен е да извлече натурални вкус на всяка добре приготвена храна.

Съхранение
В буркан Би било добре глутамата да се съхранява на сухо и проветриво място.