Енергийна и полезна храна чиа за всеки - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Чиа - 100гр

Чиа - 100гр
Чиа - 100гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Чиа
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 2.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Chia

История на чиа

В днешно време семената от чиа придобиха изключителна популярност в последните години. Но нещата от историческа гледна точка стоят по друг начин. Те са били храна на маите, инките и ацтеките от незапомнени времена, както и на други племена от Южна Америка. На езика на маите думата „Чиа“ се превежда като „сила“. По онова време всички вестоносци са носели в себе си по една торбичка от тази така енергийна храна. Дори се е стигнало до там, че да я наричат „индианска бягаща храна“. Местните в Мексико твърдят, че една лъжичка от семенцата ни зарежда с енергия за цели 24 часа. Днес основни производители на чиа семената са Мексико, Южна и Централна Америка.

Състав на чиа семената

Семената от чиа са страхотен източник на протеини, които зареждат организма с лесно усвоими аминокиселини. Семената чиа съдържат в пъти повече калций от млякото и дори повече желязо от спанака, повече антиоксиданти от боровинките и повече калий от бананите. В семенцата се намират големи количества фосфор, цинк и манган.

Семена от чиа в кулинарията

Семената чиа не са ядки, въпреки че имат съвсем лек привкус на такива. Не променят вкуса на храната и са страхотни за добавяне към  салати, тестени изделия и други храни. Повечето спортисти добавят чиата към витаминозни сокове и енергизиращи шейкове. Само трябва да се знае, че преди употреба семенната се накисват, защото дразнят стомаха.

Ползи от семената чиа

Предимствата от семенцата чиа са много - зареждат тялото с енергия, увеличават силата на имунната система, подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Полезна е при хора с диабет, защото чиата контролира приема на захари в тялото. Благодарение на своята силна хигроскопичност, семената от чиа удължават процеса на хидратиране и запазват електролитите в организма. Семената чиа не съдържат глутен и са идеална закуска за хора глутенова непоносимост.

Семената от чиа помагат в случаи на външни и вътрешни наранявания. Полезни са за бременни и кърмещи жени, както и за активните спортисти. Много важна съставна част са от менюто на хора спазващи диети защото засищат по-лесно стомаха, заменяйки мазнините и калориите.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.