Изключително полезен и вкусен белен слънчоглед - 200гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Слънчоглед белен - 200гр

Слънчоглед белен - 200гр
Слънчоглед белен - 200гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Белен слънчоглед
Количество: 200 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Sunflower seeds

История на слънчогледа

Историята на слънчогледа ни води до Мексико и Перу, назад във времето още от 2600г. пр. Хр. Това е едно от първите растения култивирани в САЩ. Малко са растенията в които се наблюдава хелиотропизъм – способност на растението да се върти по посоката на слънцето, благодарение на намиращите се в него моторни клетки. Така се е зародил и култът към слънцето. Поради този култ, при пристигането си конквистадорите забраняват отглеждането на слънчогледа в новите земи, защото той обединявал местните срещу завоевателите.

В Европа слънчогледа първоначално се отглежда в Испания през 16 век. Скоро след това се разпространява в цяла Европа. У нас се отглежда от началото на 20 век.

Слънчогледа е третата по количество на производства маслодайна култура в света, след соята и рапицата. Водещи производители са Русия, Перу, Аржентина, Китай и Франция.

Състав на слънчогледовите семки

Слънчогледовите семки съдържат големи количества омега 6 и омега 9 мастни киселини, манган, селен, мед, фосфор и магнезий. Те са отличен източник на витамин Е и В1, В5 и В9.

Слънчогледови семки в кулинарията

Най-често семките слънчоглед използваме в зелени салати, салати с риба тон, пиле или пуешко. Някои добавят семките и към бъркани пържени яйца. Придават много плътен вкус и уникална текстура. Често се добавят и в панировки. Може да ги срещнем и върху доста печива и хлябове, като поръски за красота.

Ползи от слънчогледовите семки

Слънчогледовите семки са изключителен източник на витамин Е. Този витамин действа анти възпалително и действа добре на сърдечно съдовата ни система. Поради това той въдейства добре и на симптоми при астма, различни артрити и др. Семките от слънчоглед свалят нивото на холестерола. Съдържащият се магнезий успокоява нервите, мускулите и кръвоносните съдове. Селенът в слънчогледовите семки подобрява детоксикацията и предпазва от различни видове рак.

Съхранение
На тъмно Би било добре да не са изложени на пряка слънчева светлина.
В буркан Би било добре семките да се съхраняват на сухо и проветриво място.