Полезен пащърнак сушен корен - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Пащърнак - 50гр

Пащърнак - 50гр
Пащърнак - 50гр Пащърнак - 50гр Пащърнак - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Пащърнак
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.20 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Parsnip

Историята на пащърнака

Пащърнакът е кореноплодно растение и произхожда от Европа и Азия. Европейските изследователи и колонизатори са го разпространили по цял свят. В двревноста е бил основна храна, но днес го използваме повече в салати и супи. Популярност придобива през 19-ти и началото на 20-ти век. С вкус близък до този на моркова и цвят бял или бледо жълт, пащърнака придобива все по-голяма популярност в наши дни. Пащърнакът може да се намери целогодишно, като обичайно пика му е от есента до пролетта.

Състав на пащърнака

Пащърнакът е богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, натрий, цинк, манган, мед, фолиева киселина и витамините РР, А, В и Е. Захарното съдържание на пащърнака е много по-високо от това на другите кореноплодни зеленчуци.

Пащърнака в кухнята

В кулинарията зеленчукът е широко разпространен. Използва в прясно състояние или смлян на прах. С него се ароматизират много ястия. Той е основен зеленчук при гозби, приготвени с месо и картофи. Пащърнакът може да се приготвя задушен или на пюре, а също и да се изпече с други кореноплодни зеленчуци като моркови и картофи. Но най-голямо приложение намира в супи, яхнии и салати. Съчетава се много добре с чесън, лук, магданоз и мащерка. Пащърнакът се използва и в направата на пюрета за бебета. Коренът на растението се смиля и се използва като подправка, която може да овкуси както зеленчукови, така и месни ястия. Пащърнакът си подхожда с всички видове меса.

При покупка трябва да знаем, че се съхраняват на тъмно и хладно място, без достъп на пряка светлина, а трябва да копуваме дребни или средни грудки, едрия е твърде влакнест.

Ползи за здравето от пащърнак

Консумацията му е важна за нервната система, защото съдържа високи количества витамин В3. Пащърнакът има противоревматично и противоотровно действие, действа като естествен диуретик. Възбужда апетита, а поради високото му съдържание на фибри действа регулиращо върху работата на стомашно-чревния тракт и помага при запек. Много добре действа и при лечение на камъни в бъбреците. Старите хора го използват за борба с глистите. Заради своите ценни съставки пащърнакът е много добро средство при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане и стимулира действието на защитните сили на организма. Използва се успешно при колики, стенокардии и други болести. В народната медицина пащърнакът се причислява към храните, които действат като естествен афродизиак. Пащърнакът е много нискокалоричен, поради което е използван много при спазването на диети.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.