Куркума на прах за по-добър вкус и здраве - 20гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Куркума - 20гр

Куркума - 20гр
Куркума - 20гр Куркума - 20гр Куркума - 20гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Куркума
Количество: 20 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.80 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Turmeric

История на куркумата

Куркумата произхожда от Индонезия и южните части на Индия, за което има данни че се произвежда от повече от 5000 години. Арабските търговци внасят куркумата в Европа през 13-ти век, но чак в днешно време става популярна в западните култури. Голяма част от тази популярност се дължи на последните научни изследвания, които доказват нейните терапевтични свойства. Водещите производители на куркума са Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Тайван, Хаити и Ямайка.

Не рядко куркумата е наричана индийски шафран, тъй като наситеният й жълто-оранжев цвят е много близък с цвета на шафрана. Тя е използвана като подправка, лековита билка и дори като текстилна боя.  Куркумата се добива от корена на растението куркума, който е с груба кафява кора и наситено оранжева вътрешност. Вкуса и е пикантен, топъл и горчив, докато ароматът й е лек и напомня на портокал и джинджифил.

Като оцветител тя фигурира в класификацията на ЕС за хранителните добавки като Е100. В промишлеността се използва за оцветяване на сирена, маргарини, ликьори, кексове и бисквити, портокалов сок, сосове. Използва се за предпазване на храните от слънчева светлина.

Състав на куркумата

Куркумата е отличен източник на желязо и манган. Тя също е добър източник на витамин В6, диетични фибри и калий. Куркумата не е алергенна храна и не е известно да съдържа измерими количества гойтрогени, оксилати и пурини.

Куркумата в кухнята

В кулинарията куркумата се използва не само за овкусяване на ястията, но и за тяхното оцветяване. С нея се подправят ориз, печени пилета, различни сосове, рибни ястия, горчици и майонези. В Индия куркумата се използва редовно за овкусяване на ориз, яйца, къри други. Така известното къри дължи жълтия си цвят на куркумата, която е и негова основна съставна част.

Куркумата за здравето ни

Куркумата е и лечебна подправка. С нея може да се укрепи имунната система. Куркумата спомага активно и за добрата обмяна на веществата. Тя осигурява ефективно лечение при възпалително заболяване на червата. Нейната употреба води до намаляване риска от ракови заболявания. Добър вариант е за изчистване на организма от токсини, загряване и прочистване на кръвта. При сърбежи може да се направи паста от куркума и да се наложи. Употребата на куркума води до намаляване нивата на холестерол. От куркума се правят противовъзпалителни средства за проблемна кожа.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.