Ароматна и полезна канела на прах - 30гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Канела мляна - 30гр

Канела мляна - 30гр
Канела мляна - 30гр Канела мляна - 30гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Канела на прах
Количество: 30 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.80 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Cinnamon

История на канелата

Родина на канелата е остров Шри Ланка. Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна Америка и Австралия. Канелата може да се намери във формата на пръчици канела или на прах. Канелата става една от най-популярните подправки и в средновековна Европа. Поради своето търсене, канелата е една от първите редовно търгувани стоки между Близкия Изток и Европа.

Канелата е ароматно ухаещата вътрешна кора на тропическо лаврово дърво, по-точно ликото между дървото и кората. Добиването и изисква много време. След периода на дъждовете, дървото се обелва и изсушава, при което тънкото лико се огъва и образува малки тръбички. Изсушената кора представлява извити под формата на полутръбици, лишени от горния слой късове, 1 см в диаметър и дълги до 15 см. Португалците наричали тези тръбички канеел, откъдето идва и името на подправката.

Състав на канелата

Канелата е богата на дъбилни вещества, захари и минерални вещества (особено голямо е съдържанието на калций). Канелата съдържа голямо количество етерични масла, канелен алдехид, смола, нишесте, евгенол. Тя е отличен източник на манган и един много добър източник на диетични фибри и желязо.

Приложение на канелените пръчици

Канелата се комбинира добре с карамфил, индийско орехче, звездовиден и обикновен анасон. С нея се подправят сладкиши, пунш, конфитюри, компоти, сосове и сладки супи, оризови десерти. В малко количество като подправка се прибавя към овнешко печено месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела. Традиционна подправка е в турската и арабската кухня.

В народната медицина канелата се използва за подобряване на храносмилането и като общо укрепващо средство Канелата възбужда апетита и има антисклерозиращо и тонизиращо действие. Успокоява коремни болки. От кората се произвежда есенция която се използва за подобряване вкуса на редица лекарства. Канеленият мирис повишава мозъчната дейност. Канелата е един от най-здравословните заместители на захарта. Любимото на всички мляко с ориз и поръсено с канела е незабравим домашен десерт.

Канелата и здравето

Отслабването с канела може би е една от най-успешните и в същото време здравословни тактики за премахване на излишните килограми. Диетолозите препоръчва приемът на канела да бъде точен, което означава - сутрин на гладно и вечер преди лягане да се изпива по една чаша чай от канела. Второто много важно правило е след изпиването на канелата да не се консумира храна поне за един час. Пригответе си чай от канела като смесите половин лъжичка канела и една лъжичка мед, след което ги запарете с чаша гореща вода.

Канелата има способност да помага спирането развитието както на бактерии, така и на гъби. Мириса на канела повишава мозъчната дейност. Наличието на калций и фибри в канелата подобряват здравето на дебелото черво и ни защитават от сърдечни заболявания. Подправянето на храната с канела може да помогне за намаляване на кръвната захар. Канелата забавя скоростта, с която се изпразва стомаха след хранене. Точно за това канелата е много ценна подправка в борбата с диабет от тип 2.

Съхранение
На тъмно Канелата задължително трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен контейнер на хладно и тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място. Добра възможност за увеличаване срока на годност на канелата е съхранението й в хладилник.