Девесил за вкусни ястия и добро здраве - 10гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Девесил - 10гр

Девесил - 10гр
Девесил - 10гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Девесил
Количество: 10 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.85 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Lovage

История на девесила

Познат е още като селим или лющян, а наименованието девисил, според народните вярвания, означавало „девет сили“ - толкова получавал онзи, който го поръсвал обилно в яденето си или пиел отвара от девесил. Девесилът е бил познат още на древните гърци и римляни. Споменава го средновековната авторка Хилдегарда от 11 век. Още тогава той се е използвал предимно за приготвянето на тонизиращи напитки. На височина достига до 1-1,5 м. Външно и на вкус прилича донякъде на целината. Родина на девесила е южна Европа. Произхожда от сем. Целинови и се използват както листата му, така и корените, и плодовете му.

Състав на девесила

Девесилът съдържа етерично масло, което в коренището е до 1%. Срещат се още смоли, фуранокумарини, лецитин, захари, органични киселини, ензими, дъбилни вещества. Корените му са богати на етерични масла, захари, минерали, органични киселини, смоли, кумарин, пектин, скорбяла. От корена и плодовете му се получава етерично масло, което служи за подправка.

Кулинарна употреба

Пресните корени на девесила са чудесна подправка за салати, пилешки супи, фасул, месни ястия. Плодовете му пък се комбинират добре с дафинов лист, черен пипер, бахар и се използват за мариноване на зеленчуци. Листата на девесила, които са и най-използваната част, пресни или изсушени, са незаменима подправка за рибена чорба и се слагат още в началото на готвенето. Почти задължителна добавка е и към панировки за пържена риба. Чудесна подправка е и за бобена чорба и други варива. В италианската кухня най-често се използва в доматени сосове.

Ползи за здравето от девесила

Девисила стимулира храносмилането и има пичогонно и газогонно действие. Девесилът действа апетитовъзбуждащо. Прочути лечители като Хипократ, Авицена, Гален препоръчват девесил сварен или накиснат във вино при мозъчни болести, за разсейване на отоци – вътрешни и външни, против нощно напикаване, а смесен с мед – за изчистване и укрепване на организма при натравяния. Пълководецът Суворов пък по време на прехода през Алпите е давал на войниците си настойка от девесил за увеличаване на силите.

За лечебни цели се използва главно коренището на девесила при липса на апетит, колики в стомаха и червата, като отхрачващо, жлъчегонно, регулиращо менструацията средство. То подпомага сърдечната дейност и е добро средство при неврастения. Още в края на 19 век е установено, че девесилът препятства разпространението на туберкулозните микобактерии. Освен това е силно диуретично средство. Употребява се против обилно потене и при някои кожни заболявания. Друго свойство е, че успокоява и нервната система. Отварата от корените му, смесена с малко оцет и коприва помага за заздравяване на дълбоки рани, премахва обриви и спира косопад.

Корените на девесила са доббро средство при ухапвания от отровни насекоми – както с пресни корени, така и отварата от тях действа много оздравително. Прилага се външно при кожни сърбежи, рани, гъбички по краката, при мускулни, костни и ставни заболявания, при силни болки и схващания.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.