Бял пипер за по-изтънчен вкус - 20гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Пипер бял - 20гр

Пипер бял - 20гр
Пипер бял - 20гр Пипер бял - 20гр Пипер бял - 20гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Бял пипер
Количество: 20 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.80 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: White pepper

История на пипера

Както черния така и белия пипер се използва всекидневно. Много от величията в кулинарията никога неразвалят цвета на сосовете и ятията си с черен  пипер, а ползват белия. За родина на подправката се смята Индия. Черният пипер е играл много важна роля в историята  в продължение на хиляди години. Още от Древна Гърция, той е бил изключително ценен не само като подправка, но и като валута, а през Средновековието благосъстоянието на хората се измервало със запасите им на зрънца черен пипер. Днес основните производители на черен пипер са Индия, Бразилия, Малайзия, Шри Ланка, Китай, Тайланд и Индонезия. В наши дни черният пипер заема една четвърт от световната търговия с подправки.

Черният пипер произхожда от гладко увивно растение. След 3 до 4 години то започва да ражда малки бели гроздовидни цветя и ги превръща в зрънца, познати като зърната на черния пипер. Белият пипер е напълно узрял плод, който е накиснат за около една седмица във вода, преди кожата да бъде премахната. След това зърната се оставят на слънце да се сушат и придобиват жълто-бял цвят. Тази подправка не е толкова пикантна като черния, но има по-чист вкус.

Черният пипер е изключително важен в кухните на Китай, САЩ, Англия, Гърция, някои части на Азия, Франция и Италия. По отношение на възможностите за готвене, той отново е много универсален.

За предпочитане е да купувате бял пипер на зърна, който после сами да си смелите, тъй като много често в смления има добавени различни примеси.

Състав на пипера

В състава на белия пипер има наситени мазнини, полиненаситени мазнини и мононенаситени мазнини. В него се съдържат още натрий, фосфор, магнезий, цинк, селен, калий, калций, желязо, мед и манган. Белият пипер е източник на фибри и белтъчини. Алкалоида пиперин придава парливия вкус на пипера.

Белия пипер в кухнята

Белият пипер е с по-мек вкус и нежен аромат в сравнение с черния пипер. Някои го предпочитат пред черния пипер, тъй като влияе по-добре на стомаха. Според повечето шеф кулинари белият пипер е една от основните съставки, придаваща изисканост на специалитетите. Изобщо белия пипер може да се използва всекидневно във всички храни, стига да не се прекалява. Тъй като този пипер е по-мек и слаб по вкус от останалите, той се използва при овкусяване на салати, ароматни ястия със сирене, бели сосове и риба.

Ползи от пипера

Пипера всъщност е една от най-полезните билки, употребявани от човека. Препоръчва се най-вече на хора, страдащи от липса на апетит, тъй като възбужда апетита и подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Малко от този пипер може да се добавя в храната на злояди деца.

Подправката спомага за отстраняването на секрети от дихателните пътища. Стрит на прах белия пипер се препоръчва като лек при запек, тъй като подпомага перисталтиката на дебелото черво и ускорява обмяната на веществата. Белия пипер има противовъзпалително средство, действа освежаващо на дъха. Някои твърдят че действа добре при стресови ситуации. Белият пипер освобождава организма от вредни вещества, разрежда кръвта и подпомага кръвообращението. Редовната му консумация предпазва от сърдечно-съдови проблеми, а също и от ракови болести. В миналото той се е използвал за лечение на циреи, болки в гърлото, астма, болки в гърба и редица други.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.