Бахар с неповторим кралски вкус - 10гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Бахар - 10гр

Бахар - 10гр
Бахар - 10гр Бахар - 10гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Бахар
Количество: 10 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.80 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Allspice

История на бахара

Още в далечната 1494 г, когато се завърнал от пътешествие, при което открил остров Ямайка, Х. Колумб донесъл в Испания ароматни тъмни на цвят зърна. Испанците били изключително доволни от находката, че помислили подправката за така търсения черен пипер и му дали името “pimenta” (подправка). Оказало се обаче, че това е бахар, който бързо печели популярност. Вносът от Ямайка се разрастнал значително. И до днес бахарът идва предимно от Средна и Южна Америка, а за най-добро качество – от Ямайка. Бахарът и неговите консервиращи свойства са били познати на индианците в Мексико. В продължение на векове маите балсамирали телата на починалите царе с масло от бахар.

Българското наименование е с неточен произход. На турски bahar е подправка, но и на арабски baharat е смес от подправки. На английски името на подправката allspice идва от това, че в самото начало е описана като смес от вкусовете на карамфила, канелата и индийското орехче.

Бахарът е изсушеният плод на вечнозеленото пиментово тропическо дърво. Плодовете са сферични, отначало зелени, а после – червеникаво-кафяви, с една семка. Плодовете на пиментовото дърво се берат преди да са узрели и след като изсъхнат, те стават кафяви и започват да приличат на големи кафяви зърна пипер. Вкусът на бахара е леко лют, с характерни стипчиви нюанси.

Състав на бахар

Бахара съдържа мастни вещества, лигнин, танин, некристализирали захари, смоли, летливо масло и други. Съдържа голямо количество етерични масла и ароматни вещества.

В бахара се среща евгенол, който обуславя заедно с други вещества приятния мирис. Освен евгенол има още цинеол, феландрен, кариофилен и др. В плодовете се срещат още фенолни, багрилни вещества и др.

Бахара в кухнята

Подправката добре ароматизира супи, рибни и месни ястия, маринати за дивеч, риби и говеждо месо. Добър консервант за туршии и колбаси. Добре се комбинира с черен пипер, целина, лук, дафинов лист, чесън, карамфил. Участва в приготвянето на разни видове къри.
Поради силния си аромат и консервиращото си действие бахарът става една от най-популярните подправки през Късното Средновековие. От тази епоха води началото си традицията в Европа с бахар да се подправят дивеч, телешко месо, различни риби.

Бахар и здраве

Благодарение на съдържанието на фенола евгенол, бахарът може да се използва за подпомагане на храносмилането, тъй като стимулира производството на храносмилателния ензим трипсин. Етерично масло се получава и от листата на пиментовото дърво. То е почти равностойно по химичен състав и биологично действие на етеричното масло от плодовете.

Подправката подсилва апетита и оказва газогонно действие. Бахар се препоръчва след хранене за по-добро храносмилане, при болки в червата и газове с подуване на корема, както и при диария. Смята се, че външно бахарът действа като местна упойка и се използва като пластир при невралгия, ревматизъм, облекчава болки в мускулите. Използва се като паста да успокояване и облекчаване на зъбобол - стоматолозите използват евгенол като местна упойка за зъби и венци. Освен че е природен аналгетик, бахарът притежава свойствата на антиоксидант.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място при температура не по-висока от 18градуса и влажност 70%.