Натурален сушен джоджен за боб - 5гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Джоджен - 5гр

Джоджен - 5гр
Джоджен - 5гр Джоджен - 5гр Джоджен - 5гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Джоджен от село
Количество: 5 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.95 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Mint

История на джоджена

Джодженът е многогодишно растение с приятна и силна миризма, достигащо на височина 30-100см. Расте предимно в централна и южна Европа. Цветовете му са събрани в класовидни съцветия, като всеки от тях е розов или бял. Най-разпространена е пиперливата или лютивата мента, която е многогодишно тревисто растение. Джодженът расте най-добре върху влажни почви. Употребяват се листата на растението. Съществуват множество разновидности на ментата, която е позната като подправка и лечебно средство още от древността. Те имат сходни ароматни, вкусови и биологични свойства.

Състав на подправката

Джодженът има високото съдържание на ментол и значителното количество на естерен ментол, чиято миризма е по–приятна от тази на други масла, които съдържат по–малко количество или не съдържат такъв ментол. Количеството на ароматните масла е до 3%, но съставът му е различен, като зависи от сорта и климатичните условия, в които расте или се отглежда. Качеството на маслото зависи и от присъствието на други съставки, като кетона жасмон. Още от съставките са ментофуран, изоментол, неоментол, пулегон, пиперитон, пинен, лимонен, цинеол.

В химичния състав на подправката се откриват витамини, А, В6, С, К, тиамин, ниацин и рибофлавин, микроелементи калций, желязо, магнезий, фосфор, селен, мед и манган. В джодженът се съдържат още валин, аланин, серин, изолевцин, троптофан, глатаминова и аспарагинова киселина, както и голямо количество ароматни масла, сред които ментол.

Джоджена в кухнята

Тази подправка в България се свързва най-вече с бобените ястия, както и при подправянето на някои видове меса. Джоджен се използва при приготвяне на пюрета от спанак, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено - свинско или телешко. Използва се и за безмесни и месни консерви.

Ползи за здравето от билката

В много изследвания учени доказват, че етерично масло на джоджена има противогъбичен ефект и действа успокояващо. Билката е популярна със своите антиоксидантни свойства, които унищожават свободните радикали в организма и ни предпазват от натрупване на токсини. Това води до извода, че джоджена е суперподправка!

Джодженът е средство за увеличаване на апетита, като същевременно той подобрява храносмилането, понижава киселинността на стомашния сок, спира стомашните спазми. Основните действия на джоджена са противоспазматично, успокояващо, противовъзпалително и обезболяващо действие. Джодженът има стимулиращо и ободряващо действие.

Според доста изследвания чаят от джоджен е много полезен за жени, които страдат от хормонални нарушения. Този хормонален дисбаланс може да причини и козметични проблеми като натрупване на мастни депа под кожата и прекомерно окосмяване. Не случайно билката има славата и на добро средство срещу прекомерно окосмяване. 

При възпаление на венците, зъбобол и болки в гърлото. Използвайте чай от джоджен за жабурене или гаргара. Външно може да се използва и за инхалации при възпаление на горните дихателни пътища.

Компресът от пресен джоджен помага срещу натъртвания, циреи или друг вид кожни обриви.

Дали ще си купите пресен или сушен джоджен е въпрос на личен избор, но трябва де си има впредвид, че сушеният джоджен е много по-ароматен.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.