Много хранителни и полезни овесени ядки - 200гр.

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Овесени ядки - 200гр

Овесени ядки - 200гр
Овесени ядки - 200гр Овесени ядки - 200гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Овесени ядки
Количество: 200 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.20 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Oats nuts

История на овеса

За човечеството овеса има значение още от 2000г. пр. Хр. За родина на овеса се смята територията на днешна Монголия и североизточен Китай. Смята се, там където е растял лимеца е имало и плевелни форми на овес. След това при преселението на народите на северозапад, тези плевелни форми като по-приспособими на всякакви неблагоприятни условия започват да изместват лимеца като основна култура. Още от бронзовата епоха на територията на Швейцария, Франция и Дания има открити форми на култивиран овес. Тази култура за пръв път е спомената в записките на древногръцкия лекар Диейхс, живял през IV век пр. Хр. Не след дълго Плиний Стари пише, че древните германци отглеждали овес за каша и поради този факт римляните и гърците се отнасяли с презрение към тях, защото се хранели с храна давана само на добитъка. По земите на съвременна Русия овесът е една от най-важните култури. Това е споменавано още в летописите на древния монах Нестор Летописец през XII век. Не случайно и до днес най-големия производител на овес е Русия. За значението на овеса съществува документално потвърждение още от 779г. в англосаксонска Англия. За жителите на остров Британия и най-вече за Шотландия овесената каша е била основна храна. В тези земи овесът се оказва единствената култура пригодена за растеж при хладни и влажни условия. Интересно е да знаем, че и един от най-великите българи Симеон Първи си е падал по овесената каша. Това е споменато в Светославовия препис от 1078г.

Разбира се овесът е пренесен заедно с други древни култури и в Северна Америка. Основно е използван за храна на конете, но не рядко и като основна храна на по-бедните.

Състав на овеса

Основната съставка на овесените зърна е нишестето, но освен това са много богати на витамини от група В. Овеса съдържа захар и мазнини и огромни количества въглехидрати. В не малки количества са и аминокиселините, фитинови киселини, флавоноиди и сапонини. Овесът е богат на магнезий, мед, желязо, фосфор и калий, а овесените продукти на протеини и хранителни фибри. Повечето зърнени култури губят голяма част от ценните си съставки при обелване на зърното, но при овеса това не е така. Той запазва по-голямата част от минералите и витамините си.

В днешно време все повече хора страдат от глутенова непоносимост, тъй като трудно усвоим. В овеса обаче откриваме не глутен, а глобулин – пълноценен белтък, който е подобен на този в бобовите растения и организъм ти може да го усвоява напълно.

Кулинарна употреба на овеса

Най-известната и позната рецепта за овес е овесената каша. Това е диетична храна и е широко разпространена в цял свят и сред хората, които спазват диета. Към овесените ядки може да се добавят мляко, сушени плодове и други ядки. Към каша от овесени ядки някои добавят зеленчуци и сирене. В сладкарството овесените ядки са добавяни към кексове, блатове за торти и др. В печивата и най-вече в някои домашни хлебни изделия се добавят брашно от овес и овесени ядки за по-добър вкус.

Здравето и овеса

Много важно е да знаем, че овеса понижава нивата на холестерола, а високото количество антиоксиданти в овеса редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания. Той също така подобрява имунната система, предпазва я от инфекции и стабилизира кръвната захар. Останалите пълнозърнести култури и овесът понижават риска от диабет, а фибрите предпазват от рак на гърдата. Много добре овесените ядки действат и на черния дроб, като го прочистват. В козметиката най-често се използват екстракти от овес срещу акне, но и за подобряване цялостното състояние на кожата. Овесени ядки и овесена каша – това са задължителни компоненти в хранителната програма на жени, решили да се справят с целулита. В годините се е наложило и мнението, че овесената каша помага при колит и запек.

Съхранение
На тъмно По възможност дръжте ядките на тъмно.
В буркан Сахранявайте в добре затворен съд или буркан на хладно и сухо място. Купувайте в малки количества.