Богата на селен и полезни съставки ядка бразилски орех - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Бразилска ядка - 100гр

Бразилска ядка - 100гр
Бразилска ядка - 100гр Бразилска ядка - 100гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Ядка 2
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 3.80 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Brazil nut

История на бразилския орех

Както личи по името си Бразилският орех е типично растение за района на р. Амазонка. Среща се само там и никъде другаде по света. Освен в Бразилска Амазония, може да се срещне и в Перу. На височина дървото достига до 50м и е едно от най-високите в джунглата. Живее до 500-700 години. Плодовете му приличат на кокосов орех, в който обаче се намират до 15 ядки. Дървото дава до 300 плода, всеки един от които тежи до 2,5кг. В Европа става известен чак след откриването на новия свят. Испанските конкистадори го донасят, след като откриват големите му хранителни качества.

Състав на бразилския орех

Бразилския орех е известен с това, че съдържа в себе си голямо количество селен, повече от всички други храни. Селенът е антиоксидант, който запазва младостта и убива вредното въздействие на свободните радикали. Имат доста висока хранителна стойност и изобилстват от витамини, минерали и антиоксиданти. С богатото съдържание са и на протеини и фибри, поради което се чувстваме заситени след изяждането на малка доза ядки. Омега мастните киселини са в изобилие в бразилския орех. В големи дози в бразилския орех се намират и мед, магнезий, манган, калий, калций, желязо, фосфор и цинк.

Ползи от бразилския орех

С редовната консумация от само две ядки бразилски орех си набавяме нужното количество селен, магнезий и калций, а и може да спрем развитието на злокачествени тумори. Тези ядки не съдържат глутен и ето защо са чудесна храна за хора с глутенова непоносимост. Някои съставки в бразилски орех подпомагат намаляването на лошия холестерол. Бразилските ядки могат да предотвратят анемия и остеопороза, защото съдържат много мед и калций. Големите количества манган пък са важни за здравината на хрущялните тъкани.

Доста приложения намира и маслото от бразилски орех. Често се открива в състава на козметичните продукти, а намира приложение и в традиционната медицина, в производството на бои, в хранителната промишленост.

Бразилската ядка в кулинарията

Често ядката се използва в приготвянето на сладкиши, пудинги, десерти, плодови торти, шоколадови бонбони и закуски. Може да се добавя към зеленчукови и плодови салати или като дресинг към тях. Може да замести чудесно месото в супи със зеленчуци.

Съхранение
На тъмно По възможност не излагайте на светлина, а за предпочитане е да стоят на тъмно.
В буркан Ядките съхранявйте на хладно и сухо място в добре затворен съд. За предпочитане в хладилник.
Консумация
За консумиране По възможност консумирайте веднага.